Cei mai multi dintre noi stiu ca ar trebui sa includem mai multe fibre alimentare in dietele noastre, insa te-ai intrebat vreodata de ce sunt fibrele atat de importante? Si ce au de-a face fibrele cu colesterolul?
Asociatia Americana a Inimii spune ca daca avem o dieta care este bogata in fibre solubile ne poate ajuta sa reducem nivelul colesterolului LDL, cel supranumit si colesterol „rau”. De fapt, fibrele fac o treaba mai buna cand vine vorba de a-ti tine colesterolul sub control, decat dietele care au un continut sarac de grasimi trans si grasimi saturate. Aceste grasimi sunt, de obicei, principalii vinovati cand vine vorba de colesterol, relatează doc.ro.
Aici intra in scena cartofii. Nu doar ca sunt deliciosi, nutritivi si poti prepara multe cu ajutorul lor, dar cartofii contin si fibre solubile si insolubile. Un cartof mediu, cu coaja, contine putin sub 5 grame de fibre, iar cea mai mare cantitate din aceste fibre se gaseste in coaja.
Studiile arata ca unele fibre solubile se fixeaza sau se leaga de acizii biliari. Acestia sunt compusi care ajuta in procesul de digestie si sunt facuti din colesterol. Fixarea de acesti acizi biliari ajuta la scaderea colesterolului in corp, scrie healthline.com. Organismul nostru trebuie sa foloseasca apoi colesterolul pe care il are pentru a produce mai multi acizi biliari.
CITEȘTE ȘI: Totul despre CARTOFI, trucuri cum să îi gătim corect
Cum se prepară cei mai gustoși cartofi prăjiți FĂRĂ ULEI
Si alimentele care sunt bogate in fibre pot fi de ajutor pentru corpul nostru. Ele sunt cunoscute pentru faptul ca scad tensiunea arteriala si reduc inflamatia. De asemenea, alimentele cu multe fibre incetinesc absorbtia zaharului si stabilizeaza nivelul glicemiei dupa mesele principale.
Colesterolul calatoreste prin sangele nostru in interiorul unor „pachete” numite lipoproteine. Exista doua categorii generale de lipoproteine in sange:
– lipoproteine cu densitate scazuta sau redusa, cunoscute si sub numele de colesterol LDL („rau”);
– lipoproteine cu densitate mare sau ridicata, cunoscute si drept colesterol HDL („bun”).
Este vital pentru sanatatea noastra sa avem niveluri normale, considerate sanatoase, din ambele tipuri de lipoproteine.
Daca acesti cartofi sunt atat de sanatosi, atunci de ce atunci cand mancam cartofi prajiti sau piure de cartofi nu este considerat ca mancam sanatos? Ei, bine, de vreme ce procentul cel mai mare de fibre dintr-un cartof se gaseste in coaja acestuia, indepartarea cojii elimina si mare parte din fibrele benefice. Iar in vreme ce cartofii in sine sunt considerati sanatosi pentru inima noastra, unele moduri in care ii gatim nu sunt sanatoase.
De exemplu, prajirea cartofilor in ulei inseamna un adaos de grasime. Acelasi lucru este valabil si pentru situatiile in care pui in piureul de cartofi unt, smantana sau lapte. Toate acestea inseamna un adaos de grasimi la cartofii pe care ii gatesti, iar grasimile trans si cele saturate, dupa cum se stie, contribuie la nivelurile ridicate ale colesterolului.
Asta nu inseamna ca nu te poti bucura de cartofi. Cel mai bine ar fi sa coci cartofii (in tava sau cuptor pe lemne) si sa incerci sa folosesti alternative mai sanatoase la unt sau sa ii stropesti cu putin ulei de masline. Cand faci piure de cartofi, adauga lapte degresat sau iaurt grecesc fara grasime ori o varianta cu un continut redus de grasimi, pentru a da piureului o consistenta cremoasa. Foloseste si condimente sau ierburi aromatice precum oregano, piper sau usturoi pentru a da un plus de savoare.
CITEȘTE ȘI: De ce este indicat să NU cureţi cartofii noi de coajă
Felul în care îți petreci weekend-ul te afectează: Cinci obiceiuri esențiale pentru sănătatea ta
Aportul sau necesarul zilnic de fibre recomandat este:
– 25 de grame pentru femeile cu varsta de 50 de ani sau mai tinere;
– 38 de grame pentru barbatii cu varsta de 50 de ani sau mai tineri;
– 21 de grame pentru femeile cu varsta peste 50 de ani;
– 30 de grame pentru barbatii cu varsta peste 50 de ani.